Banii sunt murdari

Cât de murdari sunt la propriu banii a fost demonstrat într-un studii științific efectuat în 2014   de Universitatea din New York. Proiectul numit Dirty Money a arătat prezența pe 80 de bancnote de 1$ a peste 3000 de tipuri de bacterii provenind de la nivelul pielii, organelor genitale și cavității bucale.

Prin intermediul banilor, microorganismele pot circula în întreagă lume, fără să fie oprite la granițe. Acest lucru a ținut să demonstreze și artistul Ken Rinaldo într-un alt proiect intitulat Bordeless Bacteria; Colonialist Cash. El a pus bancnotele colectate de la graniță, în Aeroportul Internațional din Lisabona, în mediu agar, le-a lăsat timp de 2 săptămâni după care a expus preparatele în cadrul unei expoziții pentru a stimula discuția despre bacterii, bani și granițe.

În opinia artistului, banii sunt cel mai potrivit vector pentru răspândirea microbilor, fungilor, pe care îi consideră primii coloniști, care nu au nevoie de pașapoarte ci de un mediu propice creat de nasurile, mâinile și zonele noastre intime. Ken Rinaldo s-a întreabat cum vor influența economia și politica distribuția bacteriilor din întreaga lume sau dacă bacteriile sunt împiedicate să circule de blocade sau dacă pe bancnotele din țările  bogate răiesc microorganisme diferitele de cele din țările sărace sau ar putea microbii să devină un semn al bogăției și statutului social?…

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.