Efectele terapiei prin artă încă nu sunt bine documentate științific dar se știe că o vizită la un muzeu crește nivel sanguin al hormonilor responsabili de starea de bine (bunăstarea sufletească), cotizolul și serotonina. Această formă de terapie poate ajuta nu numai ‘’sufletul’’ dar și ‘’trupul’’si poate fi ‘’prescrisă’’ sub diferite forme.
În Statele Unite ale Americii profesioniștii din sănătate și artiști au colaborat ani de zile în proiectul the National Endowment for the Arts pentru a integrara efectului curativ al artei în medicină. Printre spitalele ale căror pereți au fost decorați cu scene inspirate din practica medicală sau din comunitate este Harlem Hospital Center, New York City.
Dar, de acum un an, medicii din Montreal, Canada, pot prescrie curativ sau preventiv și vizite la muzeu.
Montreal Museum of Fine Arts a creat The Art Hive, un studio unde, sub supravegherea unui terapeut specializat, vizitatorii pot desfășura activităti creative, colabora cu un medic la programul de cercetare despre beneficiile artei ca formă de terapie sau în menținerea sănătăţii sau efectua un consult medical. Muzeul a acordat medicilor dreptul de a prescrie 50 de vizite gratuite pe an în scop terapuetic pentru 1 pacient și cei care îl îngrijesc. Fiecare recomandare va permite accesul la muzeu a doi adulți și doi copii până la 17 ani. Terapia prin artă se poate prescrie curativ, în depresii, alte probleme psihologice dar pentru și afecțiuni fizice, iar preventiv și pentru apartinători.