Spectacol de teatru despre moartea asistată

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, înființat acum 168 de ani, este în elita teatrelor europene și în rândul marilor teatre ale lumii prin premiile și distincțiile obținute de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii la importante festivaluri internaționale.

Spectacolul Bătrânul și eutanasierul abordează una dintre dilemele lumii contemporane, problema morții asistate, prin prisma altor teme complementare ce privesc existența (etnică, religioasă, sexuală etc.).

Textul piesei este o reflecție filosofică prin intrebările pe care le ridică despre timp, suferință și moarte. A fost scris de Ionel Bușe, profesor universitar de filosofie la Universitatea din Craiova, eseist, prozator, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Ionel Bușe a debutat ca dramaturg cu volumul Bătrânul și eutanasierul, Ed. Eikon, București, 2018 și a câștigat Concursul Internațional Drama, Craiova, 2015, cu piesa cu același nume.

Aflat la capătul vieții, Bătrânul vrea să curmeze această cursă prin stăpânirea conștientă a propriei morți, precum filosoful din Phaidon, care „învată” să moară, se pregătește pentru moarte. Așa cum a declarat, dramaturgul s-a inspirat de la dialogurile lui Platon pentru a realiza un dialog tragi-comic, poate absurd pe alocuri, despre o problemă despre care nimeni nu vrea să vorbeasca: ‘’moartea rece’’, mutilantă, versus „moartea blândă”, moartea asistată, eutanasia.

 

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.