În ultimii ani un artist a reușit să identifice și să pună altfel în valoare ‘’frumosul’’ din deșeurile și remediile folosite în medicină și a creat așa numită ‘’arta a pilulelor’’. Cutiile și flacoanele goale de medicamente, instrumente uzate, seringi, ampule, etajere, etc. au ajuns în sălile de expoziție și în casele colecționarilor.
Damien Hirst crede și a exprimat încă de la începutul carierei sale idea că arta nu este și nu poate fi altceva decât reflecția vieții de zi cu zi. ‘’Copilul minune‘’ al artei britanice din anii ‘’90, a declarat că este mai puțin interesat să creeze ceva și mai mult să prezinte ceea ce de fapt există, dar într-o altă lumină, altfel aranjat, sub lupă. Două dintre temele sale favorite, moartea și mortalitatea, sunt strâns legate și de medicină. Iar Damien Hirst este de la un timp fascinat de (re)prezentarea medicinii ca artă dar la modul palpabil, real. Așa a ajuns să creeze ‘’cabinetele’’ (Cabinets) și seriile de ‘’tablouri’’ (de fapt cutii, rafturi, sertare, vitrine…) cu insecte, țigări, diamante, instrumente medicale, schelete, cranii, cutii de medicamente, etc. Nume de lucrări și expoziții sunt inspirate din terminologia medicală, Biopsy Paintings, Diamond of Golden Skulls, The Cure, Schizophrenogenesis, Claustrophobia/Agoraphobia, să.
În opinia să ‘’pilulele’’ și ambalajele medicamentelor sunt adevărate miniaturi artistice concepute de designeri din industria farmaceutică pentru a fi cumpărate, consumate fără frică, pentru a ne face sănătoși și/sau mai frumoși. Formele și culorile capsulelor, tabletelor, drajeelor sunt inspirate din lumea florilor, din bogățiile pământului. Artistul a reprodus cu acuratețe și la mari dimensiuni medicamente și ambalajele lor și le-a expus contracost. Cea mai ieftină este tabletă gigant albastră de Viagra 100 mg a lui Pfizer, ce a fost reprodusă în doar 30 exemplare la un preț de pornire de 960 lire sterline, care a crescut înainte să se deschidă epozitia. În capsulele transparente de teofilină de 200 și 300 mg ies în evidență sferele cu substanță activă. Pentru a înfățișa ce înseamnă o ‘’cura’’ (The Cure) a fost aleasă o capsulă de analigezic folosit în durerea cronică ce a fost proiectată de 30 de ori pe diferite suprafețe viu colorate, puse una lângă altă pe un întreg perete. Schizophrenogenesis este titlul sugestiv al uneia dintre ultimele expoziții inspirată de medicamente a lui Damien Hirst. Unii ar putea consideră că este un mijloc de a atrage atenția asupra a ceea ce înghițim, de cele mai multe ori cu convingerea că ne face bine, de fapt o pledoarie subtilă împotriva polifarmaciei din zilele noastre. Alții, printre care și critici de artă, susțin că ‘’pilulele’’ lui Hirst sunt greu de înghițit și la propriu și la figurat, că pot cauza dureri de cap și amețeli vizitatorilor prin explozia de lumini și culori, și se întreabă ‘’încotro’’ se îndreaptă artistul ‘’pilulelor’’ gigant.