Medicul din High society

De Ziua Femeii s-a deschis în Het Rijksmuseum din Amsterdam o expoziție inedită intitulată High Society. Potretele selectate au fost pictate de marii maeștri, printre care Rembrandt van Rijn, Cranach de Oudere, Veronese, Velázquez, Gainsborough, Reynolds, Sargent, Manet, Munch. Extravaganța personajelor din înaltă societate oferă o imagine a patru secole de modă vestimentară iar cele 80 de gravuri și desene ilustrează plăcerile lor ascunse: petreceri, băuturi, jocuri de noroc, vizite la bordeluri și în budoarele curtezanelor.

Printre cei care au fost pictați pentru a-și arata ce aveau mai frumos sau bogățiile, regi, împărați, aristocrați excentrici și burghezi bogați și influenți, se află și medicul ginecolog francez Samuel-Jean Pozzi (1846–1918). Portretul sau în mărime naturală, pozând îmbrăcat într-un costum roșu aprins inspirat din moda ecleziastică, a fost pictat de John Singer Sargent și expus ca prima să lucrare la Royal Academy în Londra în 1882.

Carismaticul Dr Samuel-Jean Pozzi a fost un colecționar pasionat de artă și unul din pionierii ginecologiei moderne din Franța. El a înființat specialitatea și prima catedră univesitară de ginecologie și a introdus asepsia în spitalele franceze. Dr Pozzi a publicat peste 400 de lucrări științifice, printre care și Clinical and Operative Gynecology, tradusă în câteva limbi. Chirurg de renume s-a dedicat fertilității, reproducerii fără riscuri și demnității femeii. Prietenă apropiată și paciență, actrița Sarah Bernhardt l-a numit Docteur Dieu iar vederi cu chipul său erau vândute pe străzile Parisului. În 1918, la vârstă de 68 de ani pe când era chirurg militar voluntar este pe neașteptate ucis de un pacient în cabinetul de consultații.

La vremea respectivă portretul său a stârnit controverse din cauza compoziției provocatoare care se potrivea mai puțin cu imaginea unui medic, mai întotdeauna sobru și îmbrăcat în negru. Dar pictorul, admirator și prieten al vizionarului Dr Pozzi, a imortalizat cu subtilitate abilitățile sale profesionale și sociale, de iubitor de frumos și la propriu și în același timp un chirurg talentat, cu mâini cu degete lungi și fine, cumva încărcate cu senzualitate.

 

John Singer Sargent, Dr Samuel-Jean Pozzi, 1881. Pictură în ulei pe pânză, 201,6 x 102,2

Fotografia: sursa Wikipedia

 

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.