Medalia Zilei Naționale a Medicului de Familie

În ziua de 4 iulie 1999 reprezentanții a 38 de filiale ale Societății Naționale de Medicină Generală/Medicina Familiei (SNMG/MF) au votat în ședința de Senat propunerea președintei Dr Marinela Olăroiu ca această dată să marcheze de atunci înainte Ziua Medicului de Familie din România. Așa a fost stabilită o frumoasă tradiție care s-a sărbătorit aproape în fiecare an.

Pentru comemorarea acestui moment, la inițiativa Prof Dr Constantin Bogdan, a fost bătută o monedă la Monetăria Română. Prin numeroase publicații și comunicări Prof Dr C Bogdan a participat de-a lungul anilor la susținerea și recunoașterea rolului și importanței acestei specialităti în sistemul de sănătate considerând că medicină de familie este o specialitate primordială, o ‘’Alma Mater’’ din care s-au născut în timp, la date diferite, “fiicele” sale: celelalte specialități.

În privință baterii de medalii, activitatea domniei sale a fost amplă și s-a extins și la medicina de familie. Avantajat de un anumit talent, unele machete le-a desenat personal; a realizat de-a-lungul timpului în jur de 30 de medalii dedicate unor personalități (o serie importantă a fost dedicată medicilor scriitori V. Voiculescu, I. Biberi), unor evenimente, congrese, etc.

La Monetăria Română Prof Dr C Bogdan a colaborat cu doi din artiștii plastici medaliști: Constantin Dumitrescu și Maximilian Fetiță, ceea ce a făcut să fie solicitat de organizatorii unor evenimente pentru a se implica în realizarea unor medalii.

Privind medaliile dedicate medicinii de familie, acestea nu au fost prea multe. În afara celei dedicate Zilei Naționale a Medicului de Familie, mai există o singură medalie bătută în 1987, cu prilejul primului congres al SNMG/MF. Medalia se prezintă pe una din fețe cu imaginea “Gânditorului din Hamangia”, pe cealaltă fiind înscris un citat semnificativ din Hippocrate. Odată cu medalia s-a realizat și o cunoscută insignă al cărui înscris simbolic “alfa și omega” a devenit într-un fel o emblemă a societătii fiind reprodusă ca o siglă și pe coperta revistei de atunci a medicilor generaliști/ de familie.

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.