Invitație pentru medicii de familie

Universitatea Ovidius din Constanța coordonează un proiect de înființare a unui registru de patologii rare la copii, în parteneriat cu UMF Victor Babeș Timișoara, responsabilii naționali fiind prof univ dr Oana Cristina Arghir și conf univ dr Ovidiu Fira Mladinescu.

Obiectivul proiectului este  identificarea bolilor interstițiale difuze la copii, pentru a înființa un Registru național, o extensie a Proiectului Regis realizat la adulții cu PID de către conf dr Irina Strâmbu. Prof univ dr Oana Cristina Arghir propune medicilor de familie să raporteze cazurile aflate în evidența lor și să trimită o poză după scrisoarea medicală, dacă există acordul părintilor sau reprezentanților legali, pe adresa arghir_oana@yahoo.com sau pe whatsapp (0722636201).

Bolile interstițiale pulmonare (Interstitial Lung Disease- ILD) la copil reprezintă (după Redding, Fan, 1999) un grup heterogen de afecțiuni caracterizate prin modificări histologice ale structurilor alveolare, predominând alveolită, remodelarea tisulară, fibroză sau o combinație a acestora. ILD sunt caracterizate prin înfiltrate difuze pulmonare, disfuncție restrictivă, alterarea schimbului de gaze, fiind asociate cu mortalitate crescută (11%-43%) (Spagnolo P, Bush A, 2016). Mai multe AICI

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.