Farfuria copilului cu vârstă între 5-10 ani cu greutate necorespunzătoare: studiu folosind metoda chestionarului on-line

Rezumat

Supraponderea și obezitatea copilului reprezintă o problemă de sănătate publică globală cu implicații imediate dar și de lungă durată. Prevalența malnutriției, sub toate formele ei de manifestare este în continuă creștere și în țara noastră. Copiii aparținând grupei de vârstă 5-10 ani demonstrează deja un comportament independent în ce privește preferințele alimentare, dar  încă nu pot lua decizii, rolul în ceea ce privește crearea obiceiurilor sănătoase revenind în continuarea părintelui. O alimentație sănătoasă ar trebui să fie caracterizată printr-un tipar regulat al meselor principale și al gustărilor corespunzătoare și să includă cele 5 principii alimentare de bază (fructe, legume, cereale, lactate și derivate, sursa de proteină) într-o proporție optimă.

Obiectivul studiului: Scopul lucrării noastre a fost identificarea obiceiurilor alimentare ale copiilor cu vârstă între 5-10 ani și corelațiile acestora cu greutatea.

Material și metodă: Am realizat un chestionar online alcătuit din 29 de întrebări care a fost adresat părinților din 4 cabinete de medicină de familie, din mediul urban. Chestionarul a fost adresat unui număr de 420 de părinți, 131 dintre ei au răspuns (rata de răspuns 31,19%). Întrebările au fost legate de numărul de mese și de componența farfuriei în ceea ce privește principiile alimentare de bază. Am inclus și întrebări legate de consumul de fast-food, dulciuri, utilizarea telefonului la masă. Chestionarul a fost anonim, nu am colectat emailurile părinților sau numerele de telefon.

Rezultate: Majoritatea copiilor au 3 mese zilnice și nu omit niciuna dintre mesele principale. Se oferă copiilor gustări sănătoase, însă legat de preferințele acestora , ele se îndreaptă mai mult spre cele nesănătoase. Numărul zilnic recomandat de porții de legume și de cereale nu este consumat de majoritatea copiilor. Indicele de masă corporală (IMC) este corelat pozitiv cu numărul de mese zilnice de fructe, lactate și cu necesitatea utilizării telefonului, tabletei, TV-ului în vederea negocierii meniului. Aprecierea greutății copiilor ca fiind normală a fost supraestimată de către părinți, iar supraponderea acestora a fost subestimată.

Concluzii: Alimentația copilului cu vârsta între 5-10 ani este corect structurată, numărul de porții nefiind corespunzător. Părinții copiilor cu vârstă între 5 și 10 ani subevaluează supraponderea sau obezitatea acestora.

Cuvinte cheie: obiceiuri alimentare, suprapondere, subpondere, alimentație sănătoasă


RESEARCH

Original paper

The plate of the child aged 5-10 years with inadequate weight: study using the online questionnaire method

Abstract

Childhood overweight and obesity is a global public health problem with immediate and long-term implications. The prevalence of malnutrition, in all its forms of manifestation, is constantly increasing in our country. Children belonging to the age group of 5-10 years already demonstrate independent behaviour in terms of food preferences, but they cannot yet make decisions, the role of parents is to create healthy habits for them. A healthy diet should be characterized by a regular pattern of main meals and snacks and include the 5 basic food principles (fruits, vegetables, grains, dairy and derivatives, protein source) in an optimal proportion.

The objective of the study: Our work aimed to identify the eating habits of children aged between 5-10 years and the correlation with weight.

Material and method:  We created an online questionnaire consisting of 29 questions that were addressed to parents from 4 urban family medicine offices. The questionnaire was addressed to 420 parents, 131 of which responded (response rate 31%). The questions were related to the number of meals and the composition of the plate in terms of basic dietary principles. Also questions were included about eating fast food, sweets and using the phone during the meals. The questionnaire was anonymous, we did not collect parents’ emails or phone numbers.

Results: Most children have 3 daily meals and do not skip any of the main meals. Children are offered healthy snacks, but related to their preferences, they tend more towards the unhealthy ones. The recommended daily number of eating vegetables and grains is not consumed by most children. The body mass index (BMI) is positively correlated with the number of daily meals of fruit, dairy and with the need to use the phone, tablet, TV in order to negotiate the menu. The assessment of children’s weight as normal was overestimated by parents, and their overweight was underestimated.

Conclusion:  The diet of the child aged between 5-10 years is correctly structured, the number of portions not being appropriate. Parents of 5- to 10-year-old children underestimate their overweight or obesity.

Keywords: eating habits, overweight, underweight, healthy eating


Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.