Vol. 3 – Nr. 1 – Martie 2020

Revista Română de Medicina Familiei Vol 3, Nr 1, Martie 2020 Romanian Journal of Family Medicine Vol 3, No 1, March 2020   CUPRINS EDITORIAL Rețea de cabinete de consultații pentru copii Dr. Marinela Olăroiu PRACTICA MEDICALĂ UpToDate Fiziologia stomelor şi modificările metabolice pe care le produc Dr. Mihaela Leşe Cazuistică Toracocenteza in revărsatul pleural […]


Rețea de cabinete de consultații pentru copii

După o scădere usoară în 2019, mortalitatea infantilă din România continuă să fie cea mai ridicată din Europa: 6,5 la 1000 de nașteri, diferentă foarte mare între urban și rural (60-70% mai ridicată fată de mediul urban), rata mortalității 0-4 ani de două ori mai mare decât media de la nivelul Uniunii Europene. Paradoxal, susțin ONG-urile, resursele financiare alocate, PIB-ul la nivel de locuitor, sunt la același nivel că în alte țări din zonă, și cu toate astea, mortalitatea infantilă este dublă sau triplă.


Fiziologia stomelor şi modificările metabolice pe care le produc

Efectele pe termen lung ale pierderii continenţei, a scoaterii din circuit a unui segment de tract digestiv sau urinar, dar şi modificarea circuitelor fiziologice ale organismului, implică întotdeauna apariţia unor modificări metabolice de care uităm adesea toţi cei care îngrijim pacienţii cu stome.


Toracocenteza in revărsatul pleural

Patologia pleurală este extrem de heterogenă ca etiologie, evoluție clinică şi mortalitate, ceea ce face ca un pacient cu o boală pleurală să se poate prezenta la un număr variat de specialități medicale și chirurgicale. Pe de altă parte, orice afecțiune pleurală necesită din partea clinicianului promptitudine în investigarea și tratarea eficientă și sigură a bolnavului.


Interpretarea rapidă a rezultatelor în spirometrie

Spirometria este cea mai folosită explorare funcţională respiratorie, o investigație nedureroasă, ieftină și care durează relativ puțin. Poate fi efectuată începând de la vârsta de 6 ani. Este un test ce măsoară volumul de aer pe care un individ îl poate inspira sau expira într-o unitate de timp.


Pledoarie pentru antibiotice

Rezistența antimicrobiană reprezintă o problemă cu impact major atât asupra populației cât și asupra sistemelor de sănătate. Consumul nejustificat de antibiotice exercită presiune de selecție asupra bacteriilor, fapt ce duce la amplificarea fenomenului mai sus menționat.


Din inima…

Adrian Câtu, fotograf profesionist din 2014  este co-fondator al Documentaria.ro, o platformă de fotografie documentară și fotojurnalism înființată de un grup de fotografi români publicați și premiați în plan international. Fotografiile sale au fost publicate, printre altele, în New York Times, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, National Geographic România. Fotografia intitulată “Patric”, realizată în iunie […]


Motivele care au stat la baza deciziei medicilor români de a emigra în altă țară

Studiul Physicians’ brain drain – a gravity model of migration flows (Alina Botezat, Raul Ramos. Globalization and Health) a analizat care sunt determinanții migrației medicilor, indiferent de țara de origine. Rezultatele relevă că o remunerare bună a medicilor, o pondere mai mare a populației îmbătrânite, precum și un nivel ridicat de tehnologie medicală în țara […]