Curs online gratuit #COVID-19

Abonații la Revista română de medicină familiei și Paliația au acces gratuit la cursul online intitulat Consultația de la distanță în practica medicului de familie la pacienții cu simptome respiratorii pe timpul pandemiei #COVID-19 ce poate fi efectuat de pe Platforma EdMed  Cursul este util tuturor medicilor care efectuează consultații la distanță.


COVID-19: tratamentul non-invaziv insuficiența respiratorie acută

Recent publicat în #BMJ: actualizare tratamentul insuficienței respiratorii acute întâlnită la pacienții #COVOD-19. Respiratory failure and non-invasive respiratory support during the covid-19 pandemic: an update for re-deployed hospital doctors and primary care physicians


Centrul virtual COVID-19 al #BritishMedicalJournal

”Centrul covid-19 al #BMJ sprijină profesioniștii din domeniul sănătății și cercetătorii cu îndrumări practice, cursuri de EMC online, precum și cele mai noi știri, comentarii și cercetări din BMJ. Conținutul este gratuit și actualizat zilnic”. Evaluarea #COVID-19 medicina familiei #UK


#COVID-19: ghiduri de resuscitare cardiorespiratorie

În pandemia #COVID-19 s-au adaptat într-un ritm fără precedent ghiduri de practică și standarde medicale. #TheEuropeanResuscitationCouncil a modificat recomandările de #resuscitarerespiratorie #primajutor în afara și în timpul spitalizării. Ghiduri COVID-19 The European Resuscitation Council  (sursa:bbc)


Vol. 3 – Nr. 2 – Iunie 2020

Revista Română de Medicina Familiei Vol 3, Nr 2, Iunie 2020 Romanian Journal of Family Medicine Vol 3, No 2, June 2020   CUPRINS EDITORIAL Consultația de la distanța Dr. Marinela Olăroiu PRACTICA MEDICALĂ UpToDate Mecanisme moleculare și metode utilizate în descoperirea infecției COVID-19 Prof. asoc. Dr. Aurelian Udriștioiu Pacientul vârstnic, sindromul de fragilitate și […]


Consultația de la distanță

Dezastrele și pandemiile pun în față provocări unice sistemelor de sănătate și țările care au investit în e-health și telemedicină pot oferi în aceste circumstanțe servicii noi de care pacienții au nevoie. În ultimii 18 ani coronavirusul a declanșat două epidemii SARS (2002-2003) și MERS (Middle East respiratory syndrome (MERS) (>2012).


Pacientul vârstnic, sindromul de fragilitate și infecția SARS-CoV-2

În ultimii ani, asistăm la un proces de îmbătrânire a populației în întreagă lume, inclusiv în România și implicit și la creșterea speranței de viață. Procesul de îmbătrânire presupune două aspecte esențiale care se află în strânsă relație: pe de o parte, ”îmbătrânirea biologică (reușită)’’ și “calitatea vieții”, pe de altă parte.


Considerații legate de infecția SARS-CoV-2 și sarcina

Pandemia actuală cu noul coronavirus 2019-nCoV a ridicat numeroase semne de întrebare legate de efectul acestuia asupra sarcinii, nașterii și nou-născutului. Numeroase cazuri clinice, în special provenite din China, au stat la baza recomandărilor societăților savante, care au fost aduse la zi în permanență.


Sistemul imun al femeilor însărcinate și pandemiile virale – o mini-recenzie

Sistemul imunitar constă în reacția organismului la agresiunea agenților patogeni invadatori și este de două feluri: sistemul imunitar înnăscut sau imunitatea nespecifică și sistemul imunitar dobândit sau imunitatea specifică. În timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeilor se schimbă constant. Obiectivul acestei mini-revizuii este de a evalua rezultatele studiilor făcute în domeniul imunologiei reproductive despre susceptibilitatea gravidelor la boli infecțioase.