Epidemia de rujeolă, de neoprit!

De la izbucnirea epidemiei de rujeolă în România, în toamna anului 2016, s-au înregistrat în total 15.600 de cazuri și 59 de decese cauzate de această boală. În ultimele două săptămâni au fost raportate 13 noi cazuri de rujeolă toate apărute în două județe, Bihor 11 cazuri, și Maramureș 2 cazuri. În Parlament, Proiectul legii […]


Rata mortalității infantile în România se menține ridicată

În România rata mortalității infantile este de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. Media națională a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature. În 23 de județe este depășită media pe țară, existând un clivaj dramatic între județele vulnerabile socio-economic și județele […]


Vol. 1 – Nr. 4 – Decembrie 2018

Revista Română de Medicina Familiei Vol 1, Nr 4, Decembrie 2018 Romanian Journal of Family Medicine Vol1, No 4, December 2018   CUPRINS EDITORIAL Are medicul de familie nevoie de echipă? Dr Marinela Olaroiu   PRACTICA MEDICALĂ Particularități terapeutice în boala renală cronică la pacienții vârstnici Șef lucr. univ. Dr. Sorina Maria Aurelian, Dr. Andrei […]


Sindromul de burnout

Burn-out este un termen psihologic introdus de Herbert Freudenberger în 1974, se presupune că pornind de la titlul unui roman de Graham Greene, „A Burnt-Out Case”.

Burn-out este un sindrom de epuizare emoţională, depersonalizare şi reducere a împlinirii profesionale care apare la indivizii care lucrează cu oamenii, în care persoana afectată devine cinică faţă de valoarea ocupaţiei sale şi se îndoieşte în legătură cu capacitatea proprie de a performa (Maslach, 1996).


Aspecte particulare ale afectării interstițiale pulmonare difuze la copil

Boli interstițiale pulmonare difuze la copil (Interstitial Lung Disease- ILD) reprezintă un grup heterogen de afecțiuni caracterizate prin modificări histologice ale structurilor alveolare, predominând alveolita, remodelarea tisulară, fibroză sau o combinație a acestora Există numeroase sinonime pentru diferitele entități. Frecvența lor este crescută în primii 2 ani de viață (48%), incidența (1,32 cazuri noi/1 milion de copii) și prevalența (3,6/1 milion de copii) fiind mult reduse versus ILD la adult, care sunt mai frecvent diagnosticate (30% din bolile pulmonare cronice).


Puncția pleurală

Puncția pleurală este o procedură percutană, în care un ac sau cateter este trecut în spațiul pleural pentru evacuarea lichidului pleural în scop diagnostic, evacuator și terapeutic. În practica zilnică este urmată cel mai adesea de evacuarea completă a lichidului pleural, transformând o puncție inițial diagnostică în una terapeutică. Procedurile în sine sunt în general sigure atunci când sunt efectuate de către medici cu experiență și se respectă anumite reguli de bază.


Leucemia limfocitară cronică, un studiu de caz

Prezentarea de caz își propune să descrie debutul și evoluția uni caz de leucemie limfocitară cronică, mai puțin obișnuită, care nu se încadrează în criteriile standard de tratament din cadrul hemopatiilor maligne.
Pacientă în vârstă de 39 de ani s-a internat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în Secția Medicină internă pentru acentuarea bronhopatiei cronice obstructive, cu tuse frecventă, transpirații nocturne, dureri retrosternale. La examenul clinic și ecografic s-a evidențiat splenomegalie, cu mărirea splinei de 3 cm peste diametrele normale. Pacienta mai era în evidență la endocrinologie cu diagnosticul de diabet zaharat de tip II și obezitate gradul III.


Particularități terapeutice în boala renală cronică la pacienții vârstnici

Vârsta este asociată cu scăderea ratei de filtrare glomerulară (RFG) și de asemenea cu scăderea creatininei serice ca urmare a pierderii masei muscular prin apariția sarcopeniei, a reducerii activității fizice și a malnutritiei, frecvent întâlnite la vârstnici. Determinarea RFG real în practica clinică, ca utilizare de rutină, este dificil de realizat. O rată de filtrare glomerulară redusă este asociată cu risc crescut de apariție a reacțiilor adverse la medicamentele hidrosolubile și a celor cu eliminare renală după metabolizare hepatică, chiar și atunci când nivelul seric al creatininei este în limitele normale.


Are medicul de familie nevoie de echipă?

Echipa, un grup de oameni uniți printr-un scop comun, pentru atingerea căruia lucrează împreună, este o structură de grup esențială pentru buna funcționare a proceselor dintr-o societate. Un sistem de sănătate coerent, funcțional și performant se datorează în mare măsură calității și cooperării membrilor din echipe de la toate nivele asistenței medicale, începând de la […]