Diabet zaharat

Algoritmul de tratament al hipoglicemiei la pacientul în vârstă conștient prevede ca prim pas:

Răspunsul corect este D. Se administrează carbohidrați (15-20 grame), care sunt direct absorbiți în sânge: un pahar de sirop diluat cu apă sau de fructe într-un recipient de plastic (nu din sticlă datorită riscului de spargere) sau 6 tablete de glucoză sau 3 cuburi mici de zahăr sau 3 lingurițe de zahăr dizolvate în apă, ceai sau cafea, sau iaurt (în cazul tulburărilor de deglutiţie sunt contraindicate "lichidele clare". (Notă: în cazul administrării de iaurt hipoglicemia se poate recupera mult mai lent!)


Principala metodă imagistică de evaluare inițială a piciorului la pacienții diabetici este:

Răspunsul corect este B. Radiografiile disponibile pe scală largă și puțin costisitoare reprezintă principala metodă imagistică de evaluare inițială a piciorului la pacienții diabetici, oferind informații despre structură, alinierea și mineralizarea osoasă.


Pacientă în varstă de 65 de ani, cunoscută cu obezitate (IMC de 32) şi hipertensiune arterială esenţială usoară netratată, la un control efectuat din proprie iniţiativă acum un an a avut o glicemie normală. Recent, după ce a urmărit o emisiune la televizor despre riscurile la care sunt expuse persoanele supraponderale, s-a prezentat la cabinet pentru un screening. Glicemia à jeun a fost masurată de două ori consecutiv şi s-a constatat de fiecare dată o valoare în jur de 240 mg/dl. Examenul de urină a fost normal iar colesterolul total puţin crescut.

Este valoarea glicemiei o indicatie pentru începerea imediată a tratamentului cu insulină?

Răspunsul corect este B, deoarece nivelul glicemiei à jeun este foarte crescut, în acest caz se poate începe imediat tratamentul cu insulină în regim de 1x zi şi în functie de răspuns se poate adăuga un antidiabetci oral, cel mai indicat metforminul. Concomitent se recomandă o dietă hipocalorică, efectuarea de exerciţii fizice. Valoarea HbA1c se foloseşte pentru urmărirea tratamentului. O valoare crescută a HbA1c indică o hiperglicemie de lungă durată şi poate fi o indicaţie pentru începerea tratamentului cu insulină şi de folos în prognozarea complicaţiilor.