Cancer

Care dintre următoarele afirmaţii despre cancerul de prostată este corectă:

Răspunsul corect este C. A este incorect. PSA-ul prezintă o specificitate de organ dar nu este un marker specific cancerului de prostată. PSA seric poate fi crescut în cazul hiperplaziei benigne a prostatei, inflamației, manipulări ale prostatei, retenție urinară, activitate sexuală, precum și în cazul prezenței unui focar nedetectabil clinic de cancer al prostatei. B este incorect. Carcinoamele mucinoase şi cele “în inel cu pecete” sunt încadrate în Gradul 4 al clasificării Gleason. D este incorect. Valoarea predictivă pozitivă a unui tușeu rectal modificat variază între 6 și 33% fiind direct asociată cu valoarea PSA chiar și în cazul barbaților cu un PSA ≤ 4 ng/ml.


Care dintre următoarele afirmaţii în legătură cu screeningul pentru cancer de col uterin nu este adevărată?

Răspunsul corect este B. Testarea pentru depistare precoce a cancerului de col uterin se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile 3 examene citologice Babeş-Papanicolaou normale.


Care dintre următoarele afirmaţii despre screeningul mamar este adevărată?

Răspunsul corect este C. Explicaţie: trialurile clinice au pus în evidenţǎ o reducere a mortalitǎţii prin cancer de sân la femeile între 40 şi 49 de ani care au participat la acţiunile de screening.