Vaccinarea anti-covid-19: pionierat în sănătate publică

În lume sunt în lucru 170 de vaccinuri anticovid iar dintre acestea 6 se află în fază avansată de cercetare, de exemplu vaccinul realizat de Biontech și Pfizer, cele de la AstraZeneca (cu Oxford University), Moderna, Novavax și Janssen (Johnson&Johnson). Vaccinul firmei Moderna oferă protecție împotrivă #COVID-19 de 95%, și poate fi păstrat la -20 grade Celsius timp de 6 luni și într-un frigider obișnuit timp de 1 lună. În testarea vaccinului produs de AstraZeneca au fost descoperite greșeli legate de dozele administrate, testarea va fi refăcută,  ceea ce va duce la întârzierea procesului de omologare.

Vaccinarea împotriva noului coronavirus va fi cea mai mare campanie de vaccinare din istoria UE, un pionierat logistic fără precedent. Operațiunea va presupune rezolvarea aspectelor legate de costuri, producere (miliarde de doze…), depozitare, distribuire, transport, siguranță (se așteaptă acțiuni de protest și atacuri din partea antivacciniștilor având că scop distrugerea vaccinului și a locurilor special amenajate pentru imunizare), informare, complianța populației, administrare – de cine? și, în prima instanță, cui? -, înregistrarea vaccinaților/rapeluri, evaluarea eficacității… Ca urmare, în unele state UE a început brainstorming-ul și se fac pregătiri intense pentru această complexă acțiune de vaccinare în masă.

Autoritățile sanitare din Regatul Țărilor de Jos, au dobândit și vor utiliza experiența din alte megacampanii de vaccinare iar Ministerul Sănătății a anunțat că planul de vaccinare anti-corona va fi gata în luna decembrie a.c. Mesajele cheie ale momentului au fost lansate prin diferite canale media:

– Până la validarea primului vaccin s-ar putea să mai treacă câteva luni, cea mai optimistă data de începere a imunizării este sfârșitul primului trimestru din 2021.

– Vaccinarea nu este obligatorie, este gratuită.

– Ritmul de vaccinare va depinde de disponibilitatea lui, existând riscul ca dozele comandate sa nu sosească la timp, sa fie sincope de aprovizionare; posibil ca la început să nu fie mai mult de 10.000 de vaccinați/lună.

– Pentru imunizarea anti-SASRS-CoV-2, pe lângă vaccinul Biontech/Pfizer, vor fi utilizate alte cinci vaccinuri.

– Unele vaccinuri nu sunt din punct de vedere logistic ușor de administrat anumitor categorii de populație, de exemplu vârstnicilor și celor cu boli invalidante, care nu se vor putea deplasa cu ușurință la o sală de sport sau la un centru multifuncțional pentru a-l primi. Pentru aceștia, vaccinul Oxford/Astra Zeneca, care poate fi păstrat într-un frigider obișnuit este mai practic de utilizat decât cel Biontech/Pfizer.

– Durata imunizării este incertă, de la câteva luni – la cel mult 1 an.

– Durata campaniei de vaccinare este estimată la cel puțin 1 an.

– Nivelul optim de imunizare este atins dacă se vaccinează cel puțin 70% din populație.

– Grupurile țintă și ordinea în care se va face imunizarea sunt încă subiecte de discuție. Ordinea ar putea fi: personalul medical, persoanele vârstnice, pacienții cu boli cronice, copii și tinerii, personalul din alte instituții de importantă națională, și apoi restul populației.

– Administrarea va fi efectuată de medicii de familie (pentru început, pentru anumite categorii, de exemplu pentru persoanele în vârstă, care nu se pot deplasa cu ușurință sau cei instituționalizați), medicii de medicina muncii, din cabinetele școlare, asistenți medicali (activi dar și voluntari din rândul celor pensionați), personalul din cabinetele de consultații pentru copii (care efectuează vaccinările de programul de vaccinare național), dar și personal special instruit, la nevoie și din forțele armate.

– Încă nu se știe care dintre măsurile de prevenție (carantină, izolare, purtarea măștii, distanțarea fizică, dezinfecția), în ce măsură și cui vor fi recomandate sau impuse, populației (vaccinate și nevaccinate) în timpul și după campania de vaccinare.

– Întoarcerea la ‘’normalul’’ de dinainte de pandemie, s-ar putea să nu mai fie vreodată posibilă, și după imunizare anticovid de succes, să fie nevoie să regândim viața în colectivitate.

În Anglia, vaccinarea a început din decembrie 2020 iar în perspectivă vaccinul anti-COVID19 va putea fi administrat în 1200 de grupuri de practică de medicina familiei, în fiecare zi din săptămâna. Germania anunța că a planificat amenajarea a de cel puțin 60 de mega centre de vaccinare. În statele din UE, vaccinarea va fi gratuită dar nu obligatorie.

Decembrie este luna luminilor; se poate spune că în sfârșit se vede o luminiță la capătul tunelului?

Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.