Medicina de familie – Ghid practic pentru studenți

Autoarea este președinta Asociației medicilor de familie “Tomis” din Județul Constanța, a organizat conferințe anuale pe tema Medicină de familie, cu participare internațională, predă la Facultatea de medicină a Universității Ovidius și a publicat mai multe lucrări de specialitate. Dintre acestea amintim Medicina de familie pentru asistenții medicali, Editura Etna 2017, împreună cu doamna prof. dr. Liliana Tuță, o carte foarte apreciată de personalul medical.

În această carte, pe lângă capitolele dedicate rolului, locului și principiilor medicinei de familie, autoarea dezbate elemente practice, legate de înființarea, dotarea și constituirea echipei din cabinetul medicului de familie.

Dintre activitățile medicului de familie, autoarea detaliază prevenția, nu numai legată de graviditate și copil, de planificarea familială, ci și de sănătatea adultului (profilaxie primară și secundară) și a vârstnicului (profilaxie terțiară). Întrucât tratamentului recomandat de medicul de familie are o importantă componentă paliativă, doamna doctor Condur aloca un capitol întreg geriatriei și îngrijirilor de tip paliativ, mai ales în durere.

Se insistă asupra urgențelor medico-chirurgicale, pentru că medicul de familie este adesea pus în față unei urgențe, cu diverse pseudo motivații:

– ‘’Nu vreau să merg la spital’’  

– ‘’Nu merg eu acuma noaptea la spital’’  

– ‘’Eu mă duc întâi acasă că să îmi fac bagajul’’

– ‘’Nu am cu cine să las copilul, bătrânii, animalele (deși casa este plină cu rude)’’  

– ‘’Dumneavoastră sunteți medicul meu, dumneavoastră să mă tratați’’  

– ‘’Nu este așa de grav cum ziceți dumneavoastră’’

– ‘’Dar eu mă simț destul de bine, de ce să mă duc la spital?’’ 

– ‘’Eu vreau să mor acasă la mine (apendicită, ulcer, pneumonie, meningită…)’’

– ‘’Cine îmi plătește mie transportul?’’ (pentru pacienții de la țară).  

Acestea sunt doar câteva dintre “minunile” cu care se confruntă medicul de familie, cu care s-a confruntat și alți medici de-a lungul timpului, “minuni” care se mai aud și acum, în anul 2020, mai ales de la pacienții vârstnici.

Urgențele medico-chirurgicale au locul lor în carte, întrucât sunt greu de recunoscut la copil și la vârstnic (și târziu constatate la femei…), și de aceea autoarea a adăugat în Anexa și HG 423/2020 – Lista cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infecto-contagioase din grupa A. Această lista este aproape necunoscută, și ar trebui afișată la toate camerele de gardă, că să nu se mai fie pacienți cu epistaxis, hematurie sau otită tratați ca non-urgențe.

Este o carte extrem de folositoare atât pentru studenți, care descoperă o specialitate atotcuprinzătoare și extrem de importantă, cât și pentru colegii medici de familie. Ei pot descoperi domenii în care nu au acționat până în prezent, exemplele cele mai utile fiind planificarea familială (și educația sexuală, sexologia, medicina reproducerii, despre care nu discută niciun medic, dar de care ne lovim absolut toți) și COMUNICAREA, domeniu în care toți avem plusuri (pacienții simpatici) și minusuri (pacienții psihici, cei cu demențe, etc..).

Această carte se recomandă de la sine, și poate că, în ediția a doua, doamna doctor Condur va adăuga și cazuri întâlnite în practică și exemple clinice ilustrative.

Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.