Geriatrie și gerontologie – note de curs

Creșterea speranței de viață și eforturile susținute de a înțelege mecanismele îmbătrânirii pentru a le încetini mersul și a ne apropia, astfel, cât mai mult de dezideratul „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” au dus la o creștere spectaculoasă a numărului de vârstnici la nivel mondial. Acest fenomen a impus modificări fundamentale în modul de abordare a contingentului vârstnic cu scopul de a-l transforma dintr-un mare consumator de servicii medicale – și, deci, o povară asupra sistemului de asigurări de sănătate – într- un participant activ la bunul mers al societății și comunității din care face parte.

Specialitatea de Geriatrie și Gerontologie este ramura medicală responsabilă cu identificarea și soluționarea problemelor complexe ale vârstnicilor, pentru a le oferi o îmbătrânire de succes, cu prelungirea perioadei de viață activă, independentă și plină de satisfacții. Schimbarea opticii în ceea ce privește menirea persoanelor în vârstă a dus la schimbări profunde ale preocupărilor geriatriei: de la o specialitate dedicată îngrijirilor pacienților cronici, cu grade variate de handicap, depresie și dependență, la o specialitate centrată pe satisfacerea promptă a nevoilor vârstnicilor, cu scopul de a întârzia cât mai mult instalarea neajunsurilor bătrâneții. Geriatria capătă astfel o puternică componentă de prevenție, alături de cea curativă și de îngrijire complexă și personalizată.

Volumul de față apare la 14 ani distanță față de primul și își propune să prezinte modificările survenite în această perioadă. Cartea se adresează în principal studenților și rezidenților din specialitățile medicale – cu toții veți avea, de-a lungul carierei, pacienți vârstnici cu probleme interdisciplinare – precum și medicilor de familie care doresc să-și completeze/să-și actualizeze cunoștințele de geriatrie.

Cartea prezintă, în afara noțiunilor teoretice, prezentări de cazuri clinice care ilustrează situații particulare cu care ne confruntăm frecvent în specialitatea noastră. Mulțumim pe această cale grupului inimos de rezidenți care a participat la redactarea acestor prezentări, corolar al activității lor medicale cu pacienții în cauză.

Cartea este completată cu o serie de instrumente diagnostice utilizate frecvent în practica geriatrică – dorința noastră este să fiți familiarizați cu acestea și, dacă va fi vreodată cazul, să le puteți folosi. Sperăm ca acest volum să fie mai mult decât un manual, să fie un ghid medical la care să apelați de câte ori vă întâlniți cu pacientul vârstnic.

Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.