Familia și riscul de infecție Covid-19

„Noul coronavirus SARS-CoV-2 a declanșat o pandemie în plină desfășurare care pune la grea încercare sistemele de sănătate, comunitățile medicale și de cercetători, afectează mobilitatea, stilul de viață al populației și economia mondială.”

Lunga vară fierbinte nu a încetinit răspândirea virusului SARS CoV-2. Ieșirea din lockdown coroborată cu dorința de socializare și de evadare spre mare, soare, zone înverzite, bruiată de știri false, teorii, discuții despre existența Covid-19 și de dileme etice, decizii supreme, juridice legate de îngrădirea libertăților – de mișcare, fizice, exprimare… – au accentuat răspândirea comunitară a virusului.

Numărul de persoane infectate a crescut, adulții tineri par a fi mai susceptibili decât s-a crezut, tulpinile virusului se diversifică, tratamentul de elecție și vaccinul perfect se lasă așteptate.

Triada, igiena mâinilor, purtatul măștii de protecție și distanțarea fizică (și socială, evitarea locurilor aglomerate) reprezintă baza prevenției împotriva acestui virus contagios. Lipsește doar consensul în aplicarea măsurilor de răspândire a infecției Covid-19 și a restricțiilor, atât în lume cât și în Uniunea Europeană, fiecare țara aplică diferențiat triada și testarea. Libertatea de mișcare, reluarea activităților și planificarea evenimentelor sociale, de familie este stabilită în funcție de coduri de culoare. Lockdown-ul parțial, regional sau zonal pare să fie ultima soluție pe care autoritățile a mai au la îndemână să stabilizeze și/sau să reducă numărul de infectați și internările, mai ales în secțiile de terapie intensivă.

Odată cu apropierea toamnei și a sezonului rece, deschiderea școlilor și reluarea activităților în spații închise ar putea să determine o creștere a infecțiilor Covid-19. Cercetătorii au încercat să afle care este locul unde riscul de transmitere a virusului este cel mai ridicat și mai frecvent. Recent au fost publicate rezultatele unui studiu efectuat de Insitutul Robert Koch din Germania bazat pe analiza datelor provenite de la 55.000 de persoane Covid-19 pozitive, reprezentând 27% dintre totalul de infectați la nivel național.

Participanții au trebuit să aleagă dintr-o listă de 30 de locuri unde ar fi putut veni în contact cu virusul.

În mediul familiar, în timpul reuniunilor de familie, riscul de a veni în contact cu virusul este mult mai ridicat decât în școli, restaurante, birouri și hoteluri. În medie, în cazul unui focar familiar, sunt infectate 3,2 persoane. În instituțiile de îngrijire a vârstnicilor, sunt infectate într-un focar 19 persoane, iar în centrele de emigranți în medie 21 de persoane. Bisericile și abatoarele nu au fost menționate separat pe listă fiind trecute la ‘’loc de muncă’’ și ‘’timp liber’’. În Germania școlile au fost redeschise fiind până în prezent înregistrate peste 30 de focare și peste 150 de infectați.

În acest context, rolul medicului de familie în educație pentru respectarea măsurile de prevenție Covid-19, este mai important ca oricând.

Familia este locul unde se formează deprinderile legate de igienă, spălatul pe mâini, păstrarea curățeniei la domiciliu și în spațial public, respectarea recomandărilor în caz de pandemie pentru propria protecție și a celor din jur.

Virusul SARS-CoV-2 este cu noi și va mai ramâne printre noi, în aer, pe suprafețele cu care venim în contact; călătorește fără restricții nefiind afectat de vreme sau de vremuri doar de un comportament adecvat și responsabil din partea fiecăruia dintre noi.

Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.