Evaluarea primară a pacientului vârstnic. Ghid practic

Evaluarea primară a pacientului vârstnic. Ghid practic este o carte care a fost concepută ca o trusă de prim ajutor oferită medicilor de familie. Participările autorilor la conferințe cu diverse teme medicale i-a obligat să remarce că fiecare specialitate consideră că responsabilitatea principală în depistarea, profilaxia și supravegherea tratamentului oricărei boli ar avea pacientul revine medicului de familie. Nu e de mirare că, la un moment dat, acesta se simte depășit de evenimente și împovărat de așteptările nejustificat de mari pe care le au superspecialiștii de la o categorie medicală subapreciată și insuficient recompensată material.

Această carte a fost scrisă din dorința de întinde o mâna de ajutor și, în loc de a se cere medicilor de familie să facă manopere suplimentare, li se oferă  să fie efectuate de echipa de geriatrie.

Experiența ultimilor ani a arătat că geriatria este o specialitate puțin cunoscută. Aceasta deoarece există foarte puțină publicitate și foarte puțini geriatri în România. Asistența medicală a populației vârstnice se face la întâmplare, preponderent de medicii de familie, care ar merita mai mult ajutor din partea structurilor abilitate în acest sens.

Sistemul universitar românesc formează anual zeci de specialiști în geriatrie, fără să ofere, însă, nici un loc de muncă pentru aceștia. Astfel, geriatri tineri sunt intens căutați pe piața de muncă de Europa de vest, țări care au un sistem de îngrijire a vârstnicilor foarte bine pus la punct, care oferă satisfacții atât pacienților cât și familiilor lor, sistemelor sociale și asigurărilor de sănătate.

Până când România se va alinia acestor țări, medicii geriatri s-au gândit să se facă cunoscuți, atât ca preocupări cât și ca oferte de servicii tuturor specialităților medicale, dar cu precădere medicilor de familie.

Cartea prezintă succint principalele domenii de activitate a echipei multidisciplinare geriatrice: evaluarea geriatrică, principalele sindroame geriatrice și metodele cele mai la îndemână de a le identifica și/sau confirma precum și importanța reconfigurării schemelor terapeutice după externarea din spital a pacienților vârstnici cu polipatologie. Sunt tratate noțiuni bine cunoscute, cum ar fi riscul de cădere, durerea cronică, îngrijirea escarelor sau tulburările cognitive, și sunt prezentate noțiuni noi, cu mare impact în evaluarea statusului vârstnicului, cum ar fi fragilitatea, sarcopenia, malnutriția protein-calorică a vârstnicului și evaluarea calității vieții. Fiecare sindrom geriatric este prezentat succint și este însoțit de o scală simplă de evaluare, în cazul în care se dorește o orientare diagnostică primară.

Un capitol separat este dedicat recunoașterii patologiei iatrogene – evaluarea posibilității sumării efectelor secundare negative ale medicației vârstnicului. În același context, reconfigurarea tratamentului medicamentos și supravegherea eficacității acestuia constituie un capitol separat.

Cartea este scrisă de membrii unei echipei de geriatrie, ceea ce subliniază o dată în plus că evaluarea pacientului vârstnic este o operațiune complexă, care necesită timp și răbdare și care nu trebuie să fie sarcina medicului de familie, ci a echipei geriatrice.

Acest ghid se dorește o invitație la o colaborare mult mai strânsă între echipa de geriatrie și medicii de familie pentru un rezultat superior al evaluării vârstnicului.

Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.