Medicină de familie pentru asistenții medicali

A scrie o carte despre medicină de familie nu este deloc ușor. A încerca să concepi un manual care să ajute studenții să descopere, să înțeleagă și să învețe tainele specialității de medicină de familie este și mai greu. Dar, iată că, cele două autoare cadre didactice de la Universitatea “Ovidius” din Constanța, au realizat un astfel de manual care, pe cât de concis, pe  atât de profund, a reușit să abordeze toate problemele pe care medicina de familie (MF) trebuie să le rezolve în societatea contemporană.

Editura Etna, 2017

Cartea este structurată în 15 capitole care reușesc să treacă în revistă aproape toate aspectele specifice medicinei de familie. Începând cu o serie de noțiuni introductive, absolut necesare (definiție, principii, conținutul și rolul asistenței medicale primare, date despre ce reprezintă medicul de familie și echipa sa, drepturile pacientului). Sunt apoi prezentate date care definesc starea de sănătate și elementele care realizează promovarea ei. Un accent deosebit trebuie pus pe relația medic-pacient în medicină de familie, care este o relație specială ce necesită calități pe care trebuie să le aibă medicul de familie dar și asistentul medical generalist, împreună formând o echipă. Aceasta trebuie să răspundă nevoilor pacientului și familiei sale. Rezultatul va depinde, în final, de modul în care fiecare actor își va îndeplini funcția și rolul său.

Starea de sănătate a populației depinde în foarte mare măsură, de felul în care medicină de familie se dezvoltă. De aceea, este important să se cunoască particularitățile MF și posibilitățile pe care le poate oferi pentru rezolvarea problemelor de sănătate ale pacienților. Sinteza de diagnostic și tratament oferă un specific aparte MF și care necesită foarte multă competență profesională din partea medicului de famiie. De asemenea, abordarea integrală, holistică a pacientului este prima condiție a MF.

Medicul de familie trebuie să știe să abordeze patologia atât a copilului dar și adultului și pacientului vârstnic, fiecare având particularitățile sale. Deși medicul de familie este de multe ori subevaluat, el este singurul specialist din sistemul de sănătate care poate și trebuie să facă sinteză de diagnostic și tratament, ceea ce îi conferă un rol foarte important într-un sistem de sănătate modern.

Medicul de familie și asistenta din echipă să trebuie să știe să abordeze pacientul atât la cabinet, dar și în situații de urgență medicală, inclusiv la domiciliul acestuia, în stări terminale de boală, ceea ce oferă complexitate muncii lor. Prevenția, prin controlul medical periodic al stării de sănătate pe grupe de vârstă, începând de la nou-născut până la vârstnic.  Imunizarea, asistență medicală a gravidei și lehuzei, alături de rezolvarea afecțiunilor intercurente ale pacienților săi, dar și monitorizarea pacienților cu boli cronice și îngrijirea la  domiciliu a pacienților cu boli cronice avansate și în stadiul terminal, sunt prezentate în carte de către autroare, realizând un tablou complet a ceea ce înseamnă MF în practică medicală.

Abordarea sociopatiilor, etilismului, tabagismului și drogodependențelor din perspectivă MF constituie ultimul capitol al acestui manual complex.

În încheiere, de remarcat este faptul că valoarea cărții este apreciată în mod deosebit de către domnul profesor Adrian Restian, membru titular al Academiei de Științe Medicale, care a semnat prefața. ”Citind această carte, nu numai studenții sau rezidenții care poate nu au știut precis ce este MF, ci și eu însumi m-am speriat când am revăzut cât de grea și de complicată, dar și de frumoasă este medicină de familie. Dacă vor să devină celebri sau dacă vor să desfășoare o activitate mai limitată, dacă vor să se ocupe de un singur organ, atunci să devină specialiști de profil. Dar dacă vor să privească și să îngrijească un om ca un întreg, cu personalitatea, cu frumusețea, cu bucuriile și cu necazurile lui, atunci să aleagă Medicină de familie, care este foarte grea dar și foarte frumoasă, după cum reiese și din această carte, dacă știi să citești printre rânduri.”

Vezi PDF | See PDF

RevMedFam Author

Comments

    Antoci Mirela

    (19/08/2018 - 9:55 am)

    De unde putem procura aceasta carte ? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.