A avut Bathseba cancer de sân?

Printre cele mai frumoase 10 compoziții ale lui Rembrandt Harmenszoon van Rijn (născut în Leiden, 15 julie 1606 sau 1607 – decedat în Amsterdam, 4 octombrie 1669) se află Bathseba met de brief van koning David (1954). Pictura este inspirată de o  poveste din Biblie: tânăra Bathesda se pregătea să dea curs invitației regelui David (2 Samuel 11 vs. 4).

Se presupune că Rembrandt a avut ca model pe Hendrickje Stoffels, una dintre metresele sale, despre care se știe că a decedat de tânără, de unde și speculatiile asupra cauzei morții sale, cancer de sân. Acest diagnostic a fost stabilit în anii ’80 de ani de doi medici australieni pe bază deformației din axilă și a culorii albăstrui a pielii de pe partea laterală a sânului stâng.

Dar doi cercetători de la institutul olandez pentru biotehnologie medicală MIRA din Twente (Olanda, sunt de altă părere (publicată în Journal of Biophotonics.dec.2012). Ei s-au arătat interesați de sânii Bethsebei în timp ce efectuau experimente pentru depistarea tumorilor cu ajutorul luminii infraroșii. În acest sens ei au utilizat o simulație pe computer: milioane de fotoni cu diferite lungimi de undă au fost proiectați pe un sân cu tumoră și s-a analizat ce culori au generat. Astfel s-a ajuns la concluzia că numai o tumoră aflată la 1-3 mm sub piele ar fi putut genera culoarea albăstruie din pictură. De obicei tumorile de sân sunt situate mult mai profund și culoarea supraiacentă a pielii nu se modifică. Cel mai probabil, părere susținută și de medici, este că Bathseba să fi avut status după un avort, sau să fi fost în timpul unei peridoade de alăptare, și să fi avut mastită.

Pictură cu Bathseba a fost donată de doctorul Louis La Caze, împreună cu alte 583 de lucrări Museul Luvru din paris. Pictor amator, doctorul La Caze provenea dintr-o familie înstărită; deși era un admirator al picturii clasice, salonul său din Paris, a fost deschis artiștilor progresivi ai vremii.

Ani la rând Bathseba met de brief van koning David a fost mascota cancerului sân, a cărei zi internațională este marcată în fiecare an de 1 octombrie.

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.