Ulcer varicos

Pacienta de 65 de ani, cu indice de masǎ corporalǎ de 40 şi cunoscutǎ cu hipertensiune arteriala, insuficienta venoasa cronica şi insuficienţǎ cardiacǎ, se prezintǎ la cabinet cu edem al gambelor şi ulcere apǎrute în urmǎ cu 4 luni în 1/3 inferioarǎ a gambei din care se scurge exudat. Care este diagnosticul leziunilor?

Răspunsul D este corect.
Ulcerele întilnite la această paciență sunt venoase; ele au fost tratate prin toaletǎ, pansamente locale și pansament compresiv reușindu-se închiderea lor aproape în totalitate.

      

Ulcerul venos apare pe fondul insuficienţei venoase cronice şi tratamentul sǎu include tratamentul compresiv, toaletǎ localǎ, pansamente, antibiotice topice sau sistemice, medicaţie diversǎ, intervenţii chirurgicale şi terapie adjuvantǎ.
Pansamente compresive sunt cheia tratamentului în ulcerele venoase (şi în general în ulcerele membrelor inferioare) şi au drept scop reducerea exudatului. Lichidul care se pierde prin plagǎ, pe lângǎ efectul de maceraţie şi împiedicarea vindecǎrii, produce în plus, spolierea organismului de proteine. Reducerea sa prin aplicarea diferitelor pansamente absorbante, este o pierdere pentru organism. Compresia, prin scǎderea presiunii venoase, favorizeazǎ absorbţia în capilarele venoase şi în limfatice, oprind difuziunea sa în plagǎ. Concomitent creşte fluxul arteriolar bogat în oxigen şi nutrienţi.

Limfedemul ereditar este rar întâlnit (aproximativ 5 – 10% din cazurile de limfedem) şi, deşi este cunoscut de peste 120 de ani (boala Milroy), cauzele sale au fost lǎmurite abia în ultimii 10 – 15 ani prin studii de biologie molecularǎ şi geneticǎ limfo-vascularǎ. Este mai frecvent întâlnit la femei şi se datoreazǎ aplaziei, hipoplaziei sau hiperplaziei vaselor sau ganglionilor limfatici. Majoritatea pacienţilor prezintǎ mutaţii autosomal dominante, câţiva mutaţii autosomal recesive şi nu se cunoaşte exact procentul celor care au gene cu penetranţǎ incompletǎ la care, deşi gena este prezentǎ, limfedemul nu apare. Pe de altǎ parte, sunt deja descrise cel puţin 40 de sindroame care au limfedemul ereditar în componenţa lor.

Lipedemul debuteazǎ în adolescenţǎ sau tinereţe, apare aproape exclusiv la femei (uneori cu istoric familial) şi se caracterizeazǎ prin acumularea de ţesut grǎsos simetric la nivelul membrelor inferioare, cu respectarea picioarelor (aspect de “horn de sobǎ”). Scǎderea în greutate nu modificǎ depozitele de grǎsime de la nivelul coapselor şi gambelor.

Ulcerul ischemic (arteriopat) este întîlnit frecvent la pacienții cu diabet zaharat, este localizat în cele mai frecvențe situații în zona maleolei externe sau în partea laterală a gambei. Este dureros, acoperit de o escară necrotică, cu margini bine delimitate și baza este fibrinoasă.

RevMedFam Author