Psoriazis barbati

Un bărbat în varstă de 56 de ani prezintă leziuni cutanate simetrice, de același fel, nepruriginoase, situate pe partea internă a antebrațelor, șanțul interfesier, coapse și penis. Care este cel mai probabil diagnostic?

Raspunsl corect este C: psoriasis

În sifilisul primar leziunile sunt șancrul sifilitic (sau sifilom) și adenopatia regională. Leziunea apare de obicei la nivel genital, are formă regulată, rotundă sau ovală, este dură, solitară, nedureroasă și însoțită de adenopatie. Mult mai rar șancrul poate apare în zona anală sau în zona bucală - buze, limbă, în faringe și în alte zone, nări, degete sau față. Leziuni cutanate și ale mucoaselor, sub formă de erupție (rozeola sifilitică) pe toată suprafața corpului și papule în zona bucală, pe palme sau pe tălpi, se manifestă în sifilisul secundar.

Impetigo este o infecție acută, foarte contagioasă, de cauza bacteriană (stafilococ și streptococ), întâlnită mai ales în rândul copiilor între 2-5 ani. Leziunile pielii sunt pruriginoase, de cel mult 2 cm diametru și grupate la nivelul feței (peribucal, perinazal), sau pe membre (mai puțin palme, tălpi). Uneori ele pot conflua și se pot extinde periferic, pielea captând un aspect roșiatic și umed, și pot fi însoțite de adenopatie regională.

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică cu evoluție de lungă durată caracterizată prin apariția unor pete roșii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tentă argintie, ușor detașabile. Afectează în egală măsură atât femeile cât și bărbatii fiind intalnită în țara noastră la 2% din populație. Cea mai frecvență formă, în 80-90% din cazuri, este psoriazisul vulgar sau în plăci. Se manifestă prin leziuni cutanante roșiatice acoperite cu solzi arginții ce pot apărea pe aproape toate suprafețele corpului, în cavitatea bucală sau în zonă organelor genitale.

Eczema numular, dermatită numulară sau eczema discoidă, este o boală cronică necontagioasă a pielii, mai frecvență la bărbati decât la femei. Bărbații au de obicei primul episod vârstele de 55 și 65 de ani. Se caracterizează prin apariția de leziuni rotunde, de culare maro, roz sau roșu, bine definite, pruriginoase, din care se poate scurge lichid clar sau leziunile pot fi uscate sau prezenta cruste care se dezvoltă frecvent pe brațe sau picioare, dar se pot extinde și la nivelul trunchiului și mâinilor. Acest tip de eczemă apare adesea după o leziune a pielii, cum ar fi o arsură, abraziune sau intepături de insecte.

RevMedFam Author