Ce sugerează acest tablou clinic apărut la o femeie de 35 de ani după intreruperea unui tratament local cu corticosteoizi?

Ce sugerează acest tablou clinic apărut la o femeie de 35 de ani după intreruperea unui tratament local cu corticosteoizi?

Răspunsul C este corect. O formă specială de alergie de contact este dermatita periorală: este afectată în special pielea din jurul gurii și a fost descrisă în special la femeile tinere, dar apare și la copii. În aproape toate cazurile se pare că este cauzată de utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor topici la nivelul feței. Diagnosticul diferențial al dermatitei periorale poate include acnea vulgaris, rozacee, dermatită seboreică, lupus discoid și sarcoid papular, fiecare dintre acestea având o prezentare clinică unică. Rosaceea mimează adesea aspectul clinic și histologic al dermatitei periorale. Dar se poate distinge de aceasta prin apariția la persoane în vârstă de peste 40 de ani și se asociază frecvent cu eritem și telangiectasie, afectare oculară (de exemplu, blefarită, hiperemie conjunctivală, keratită și irită) și rinofima asociată. Cauza dermatitei periorale, de obicei, nu poate fi ușor identificată, cu excepția pacienților cu expunere recunoscută (sau neintenționată) la corticosteroizii topici. Alți factori cauzali sau agravanți includ folosirea produselor cosmetice topice ocluzive (de exemplu, parafina, fond de ten, produse de protecție solară), alergeni de contact, lumina ultravioletă, etc. Factorii hormonali care pot contribui la agravarea dermatitei periorale la femei: în timpul perioadei premenstruale, în timpul sarcinii și atunci când iau contraceptive orale.

RevMedFam Author