Săptămâna Mondială a Alăptării

În fiecare an, OMS dedică prima săptămână a lunii august uneia dintre cele mai frumoase sărbători din lume: Săptămâna Mondială a Alăptării. Sloganul sub care se desfășoară acțiunile din 2019: “Informați părinții! Încurajați alimentația la sân!”,marchează poziția adoptată de către OMS și UNICEF, pentru a demara un amplu proces de informare și educare a viitoarelor mame, a tinerelor familii, în vederea înțelegerii importanței alăptării pentru primele 6 luni de viață cu extindere pentru primii 2 ani de viață ai copilului. Atenția este atrasa în mod special asupra rolului protector oferit de accesul nou-născutului la alăptare din primele momente de viață, în fața riscului de apariție și dezvoltare a bolilor cronice în viața de adult.

În acest an AREPMF a dedicat evenimentul reconsiderării rolului și locului echipei interdisciplinare medicale în susținerea informării și educării gravidelor și a tinerelor mame. Conform statisticilor din 2016, rezultate în urma unui studiu derulat de către IOMC, în România rata alăptării atinge 12,6%.

AREPMF, prin medicii participanți la Programul “Cabinet prieten al copilului” – cabinet care susține alăptarea”, care au derulat activități sistematice educaționale destinate viitoarelor mămici, a obținut un procent de alăptare de 54% pentru grupul populațional monitorizat (Influence of Individualized Professional Support on the Breastfeeding Rates in Ten Individual Family Practices from Romania – 2016, Congres WONCA Copenhaga). Suportul educațional, grija față de gravidă/lăuză și copilul ei nou-născut, alimentația de bună calitate a mamei, habitatul decent, alături de siguranța psiho-afectivă a tinerei mame, a facilitat în ultimii ani creșterea procentului de mame care alăptează minim 6 luni cu extindere spre 2 ani.

Acțiuni similare ale membrilor AREPMF dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării, vor avea loc în Cluj, Alba, Bistrița și Brăila, în perioada 1-8 august 2019.

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.