Imaginea clasică a medicului de familie este în cabinetul aflat într-o clădire nu întotdeauna o instituție cu scop medical, fiind înconjurat de mobilier și aparatură, instrumentar din care nu lipsesc laptop-u, computerul și telefonul mobil, stetoscopul, biroul și raftul cu documente pe hârtie, cu sau fără halat alb, diplome pe pereți, asistenta doctorului și mașină la scara. La ușă, în sala de așteptare comună sau dedicată, cu sau fară recepție, stau și așteaptă cuminți să le vina rândul pacienți de toate vârstele. În afara consultațiilor de la cabinet care constituie cea mai mare parte din activitate, medicul de familie, poate acorda, în funcție de cerere, disponibilitate, sistemul de sănătate în care funcționează, contract cu casa de asigurări, consultații online/digital și la domiciliu.
Dar, se mai poate și altfel? De exemplu, într-o piață a serviciilor medicale liberă și concurențială, într-o perioadă în care există în multe locuri deficit de medici, unde medicii de familie nu fug de ‘’la țară’’ și nu pleacă masiv din țară, autoritățile locale nu concesionează/pun la dispoziție spații, și costă o avere să-ți cumperi un spațiu pentru cabinet, unde există mai multe case de asigurări de sănătate cu care se poate încheia contract de prestări servicii iar pacienții nu ‘’se fură’’ ci trebuie convinși să se înscrie pe listă de seriozitatea și responsabilitatea de care medicul dă dovadă.
De curând a apărut într-un cotidian olandez de mare tiraj un interviu cu un medic de familie fără cabinet care acordă servicii numai la domiciliu și/sau online (1). Dr Lianne Verbeek van Buuren are de 35 de ani și este căsătorită cu un medic de familie care are un cabinet în centrul orașului Groningen. Pentru populația dintr-un cartier nou în plina dezvoltare al acestui oraș, cel mai apropiat cabinet de medicina familiei este la vreo 6 km depărtare și nu există perspective să se deschidă vreunul în viitorul apropiat. Descoperind această nișă în piață serviciilor medicale primare, Dr Verbeek van Buuren a folosit rețelele de socializare și a mers din casă în casă să împartă pliante pentru a-și oferi serviciile reușind să strângă peste 400 pacienți pe lista. Neputând să își permită achiziționarea unui cabinet, își începe ziua de consultații la masa din bucătărie răspunzând la emailurile pacienților, acordând consultații la distanță și programând consultațiile la domiciliu. În portbagajul mașinii sale se află pe lângă geanta doctorului, și alte materiale și echipamente sanitare, dar cel mai important aparat este laptopul de la care în timpul zilei, din mașină tine legătură cu pacienții. Serviciile pe care le acorda sunt în mare parte la domiciliu, de la urgențe, consiliere, examene clinice, electrocardiografie, la mică chirurgie sau îngrijirea plăgilor. Doar pentru situațiile cu pierderi importante de sânge sau pentru examene ginecologice examinează pacienții la cabinetul medical al soțului.
Avantajul acestui tip de acordare de servicii de asistență medicală primară este contactul rapid, personalizat și mai direct cu pacientul și familia, medicul declarând că poate cunoaște mai bine pacientul și observa ambientul lui. În acest fel poate înțelege și interpreta mai bine unele acuze vagi sau nespecifice. În același timp pacienții care nu au timp să nu doresc din anumite motive să vină la un cabinet, pot beneficia de acest tip de abordare.
Pentru cei care vor să își exercite profesia de medic de familie, digitalizarea și schimbările în atitudinea și așteptările pacienților se pot concretiza în astfel de soluții mai ales în sistemele de sănătate bine funcționale și flexibile la inovații.
Bibliografie
Middel M. De huisarts die naar je toe komt. NRC. [Available from https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/02/de-huisarts-die-naar-je-toe-komt-a4053357] Accessed 30th August 2021.