Leonardo da Vinci, anatomistul

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la moartea lui Leonardo di Ser Piero da Vinci (născut la 15 aprilie 1452, Anchiano, Italia; a murit: 2 mai 1519, Château du Clos Lucé, Amboise, Franța) unul dintre cei mai mari artiști și oameni de știință pe care lumea le-a cunoscut. Leonardo a fost pictor, sculptor și inventator care a ales ca nimeni altul să-și pregătească proiectele artistice, să înregistreze lumea din jurul lui, să-și urmeze speculațiile științifice și să facă vizibile lucrările imaginației sale.

Desenul s-a aflat tot timpul în centrul creativității sale. La moartea lui Leonardo, mai mult de 550 de coli care au fost dobândite de regele Charles al II-lea în jurul anului 1670, aflate astăzi în Colecția Regală. Timp de aproape 400 de ani desenele lui da Vinci au rămas o masă de material nedigerat printre documentele personale, iar semnificația lor a fost efectiv pierdută în lume.

Leonardo, recunoscut ca unul dintre marii artiști ai Renașterii, a fost, de asemenea, un pionier în înțelegerea anatomiei umane și a susținut cercetări științifice în studiul său asupra anatomiei umane. A făcut sute de desene din cadavre pe care le-a disecat în spitalele din mănăstiri, înregistrând pentru prima dată în istorie multe structuri anatomice. El intenționa să-și publice lucrările de pionierat într-un tratat despre anatomie și, dacă ar fi făcut-o, descoperirile lui ar fi revoluționat cunoașterea la nivel european a domeniului.

Deoarece hârtia este afectată de lumină, aceste desene nu pot fi afișate permanent. Dar, pentru a marca această aniversare, 12 muzee și galerii din regatul Unit al Marii Britanii au colaborat pentru a organiza expoziții simultane ale desenelor lui Leonardo în perioada 1 februarie – 6 mai. Aceste desene vor fi apoi reunite în cea mai mare expoziție a operelor lui Leonardo la The Queen’s Gallery din Londra din 24 mai – 13 octombrie, urmată de cel mai mare grup de lucrări ale lui Leonardo prezentat vreodată în Scoția la The Queen’s Gallery din Edinburgh de la 22 noiembrie – 15 martie 2020.

Explorați online Royal Collection  una dintre cele mai mari și mai importante colecții de artă din lume, și una dintre ultimele mari colecții regale europene intacte.

RevMedFam Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.